Naar de navigatie Naar de inhoud

Artsenkeuze

Geplaatst op 21 februari 2017 door - 4429 keer bekeken

Foto Artsenkeuze

Hoe zorg je dat je als patiënt centraal staat? Voor mij begint dat met mijzelf centraal te zetten in situaties waarin dat mogelijk is. Bijvoorbeeld in de beslissing naar welke arts ik ga. Ik vind keuze belangrijk. Daarom is volledige vrije artsenkeuze voor mij de doorslaggevende factor in onze beslissing voor een zorgverzekeraar. Dat is dus keuze één. Keuze twee is: door welke arts laat ik mij behandelen? Leg ik de nadruk op kunde of op vriendelijkheid? Speelt locatie een rol? Hierin heeft iedereen een andere afweging. Niet elke situatie biedt een keuze, maar als die er wel is, benut ik hem.

Nieuwe arts

Ik heb ruim dertig jaar dezelfde gynaecoloog gehad. Een snelle rekensom leert dat ik erg jong was toen ik daar voor het eerst kwam. Controle ‘in verband met DES-expositie’. Ofwel, ik ben een DES dochter.

Ik vond de onderzoeken op mijn dertiende vervelend. Mijn arts was echter vriendelijk en betrokken. Hij heeft me zien opgroeien, volgde mijn studie en sprak met me als gelijke. Ik koos er dan ook voor om de controles bij hem te blijven doen, zelfs toen ik in Maastricht woonde en er voor naar Rotterdam moest.

Voorkeuren

Toen hij met pensioen ging begon ik mijn zoektocht naar een andere arts  bij nul. DES blijft mijn leven lang een aandachtspunt, dus ik maakte een weloverwogen keuze.  Ik bepaalde welke voorkeuren ik had en in welke volgorde:

  1. een vriendelijke arts, die open staat voor mijn inbreng
  2. een kundige arts
  3. een vrouw (met alle respect voor mannelijke gynaecologen, ik koos in dit geval een vrouw)
  4. telkens dezelfde arts zien op afspraken (zo vaak kom ik tenslotte gelukkig niet)
  5. bij voorkeur (dus minder harde voorwaarde) niet te ver reizen
  6. het zou fijn zijn (dus voorwaarde in de categorie ‘mooi meegenomen’) als het een arts was die een tijdje met me mee kon lopen, dus misschien ongeveer gelijk in leeftijd.

Informatie

Ik begon mijn zoektocht op ZorgkaartNederland.nl. Naar wat ik hoor zijn niet alle zorgverleners even blij met Zorgkaart. Dat begrijp ik wel, het is nogal openbaar en maakt in die zin kwetsbaar. Het is ook geen representatieve steekproef. Dat gezegd hebbende: ik vind het een mooie uitvinding. Het is misschien geen perfecte informatie, maar iets is beter dan niets.

In de keuze voor een arts let ik niet zozeer op de cijfers, maar op de woordkeuze van de patiënt die de waardering gegeven heeft. Geeft iemand een lage waardering omdat hij lang moest wachten? Vind ik niet per se erg, want dat kan betekenen dat de arts tijd neemt om te luisteren naar de patiënten voor me.
Zie ik een lage waardering die gaat over de organisatie? Kan in sommige gevallen van belang zijn, maar was in dit geval voor mij niet het belangrijkste.
Op Zorgkaart vond ik twee gynaecologen die me prettig leken, in een ziekenhuis vlakbij. Vervolgens heb ik de afsprakenbalie Gynaecologie gebeld en daar mijn zoektocht in korte lijnen geschetst. De dame aan de telefoon was vriendelijk en helder: “beide artsen zijn goed, de één draait bijna geen poli en de ander loopt vaak uit omdat ze de tijd neemt.”

Beslissing

Arts nummer twee werd het. Een goede arts die naar me luistert en weet wat ze doet. Wanneer ze een ingreep nodig vindt, bespreken we de voors en tegens, zodat ik een weloverwogen keuze kan maken.

Sommige patiënten en situaties vragen helemaal niet om een dergelijk onderzoek.
Deze situatie voor mij wel en ik ben blij dat ik kon kiezen.

 

Ciska Rippen



Er zijn 3 reacties geplaatst

Leon | 15 juni 2017

Artsenkeuze: Allemaal leuk en wel, maar bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht is het de gewoonte dat de huisarts een verwijzing naar het ziekenhuis stuurt en dan krijg je vervolgens een uitnodiging met een tijdstip en arts. Zelf bellen met het ziekenhuis en aangeven welke arts je wil, is er in veel gevallen niet meer bij. Heb het ooit gemeld bij de Patiëntenfederatie maar men vond het blijkbaar nog normaal ook... waanzin. Blij dat ik niet (meer) met de Nederlandse gezondheidszorg te maken heb en mijn artsen in België heb.

Ciska Rippen | 28 februari 2017

Dag Henk,
ik ben om die reden verzekerd bij DSW. Deze verzekeraar heeft in mijn ogen de ruimste vrije keuze van zorgverlener.

Henk Ouwerkerk | 26 februari 2017

Ik heb altijd begrepen, dat de zorgverzekeraars contracten sluiten met medici en dat ze de verzekerden verplichten naar die medici te gaan. Zelfde geldt voor gebruik medicijnen. Nu zegt u dat u zelf de keuze maakt. Kunt u zeggen welke verzekeraar dit dan toestaat?
Vr.gr. Henk Ouwerkerk


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.